bri een jeugdige eeuwling schaarbeek (brussel)

Verbouwing van een herenhuis. (text + fullscreen)

1/ · voorgevel en achtergevel - bestaande toestand

1/ · grondplan niv. +0 - bestaande en nieuwe toestand

2/ · achtergevel - bestaande toestand en nieuwe toestand

3/

bri een jeugdige eeuwling schaarbeek (brussel)
Verbouwing van een herenhuis.

  • periode : 2017 - ....
  • status : gefaseerde uitvoering
  • opdrachtgever : particulier
  • oppervlakte : 217 m2 (bovengronds)



Een typisch Brussels burgerhuis, drie traveeën diep op de gelijkvloerse verdieping, een inkomhal en trap. De aangebouwde keuken en badkamer zijn in bijzonder slechte staat, er valt relatief weinig licht in de middenzone binnen. De volledige woning heeft nood aan een volledige, doorgedreven energetische renovatie en functionele verbouwing.

De verbouwing van de gelijkvloerse verdieping zet volop in op het behoud van de karakteristieke elementen, zoals de opdeling in drie travéeën, de impressionante schouwen, de plafondmoulures en grote vrije hoogtes. De bestaande elementen worden echter ingezet in een subtiel spel van reorganisatie, waarbij de schouwen plots transformeren van midden van de ruimte naar afbakening tussen de ruimtes. Licht wordt naar binnen getrokken, waarbij de tuin een vierde travée van de woning wordt. De karakteristieke achtergevel krijgt een hedendaagse vertaling, waardoor de reeds bestaande tegenstelling tussen neoclassicistische voorzijde en meer sobere achterzijde verder uitgespeeld wordt.

De expressieve zichtbare balken in het vernieuwde achterste volume verwijzen naar de bestaande plafondmoulures in het hoofdvolume. Het platte dak van de aanbouw biedt een zuidgericht zonneterras, dat geen schaduw kent van de tuinmuren.

De uitvoering verloopt gefaseerd, waarbij de woning geleidelijk de overgang van eind 19e eeuw naar begin 21e eeuw maakt. Deze overgang is ook in het grondplan leesbaar, van de neoclassicistische voorgevel naar de beglaasde achtergevel.