eil een ritmisch landschap landegem

Verbouwing met uitbreiding van twee arbeiderswoningen tot een ééngezinswoning. (text + fullscreen)

1/

2/

1/ · grondplan niv. +0 - bestaande toestand

2/ · grondplan niv. +0 - nieuwe toestand

3/ · zijgevels

4/ · voorgevel en achtergevel

eil een ritmisch landschap landegem
Verbouwing met uitbreiding van twee arbeiderswoningen tot een ééngezinswoning.

  • periode : 2014 - ....
  • status : uitvoering
  • opdrachtgever : particulier



De bestaande woningen zijn elk een kleine karakteristieke driegevelwoning en vormen samen een fysiek en esthetisch geheel. Beide woningen vormen, binnen het hoofdvolume, elkaars spiegelbeeld. Achter de woningen zijn een verscheidene laagkwalitatieve aanbouwen gerealiseerd in latere periodes, om de krapte van de woningen en het ontbreken van keuken en badkamer op te vangen. Deze aanbouwen, evenals de bijgebouwen worden verwijderd. Een nieuwe kwalitatieve, ruime en lichtrijke aanbouw aan de achterzijde voorziet in de leefruimte. Aan de noordzijde van de woning wordt een open carport voor twee wagens gerealiseerd, die multifunctioneel inzetbaar is: de carport kan eveneens dienst doen als overdekte buitenruimte. Beiden worden ruimtelijk en fysiek verbonden door een stalen portiekstructuur. Hierdoor ontstaat een geheel van afwisselende binnen- en buitenruimtes, met elk een eigen karakter en intimiteit. De identiteit en symmetrie van de bestaande dubbele woning worden door deze sterk geritmeerde aanbouw extra aanschouwelijk gemaakt.