kat pray. play. stay. brussel

Ideeënoproep van de stad Brussel voor een herbestemming van de Sint-Katelijnekerk. (text + fullscreen)

1/

2/

3/

1/ · grondplan niv. +0

2/ · grondplan niv. +2

3/ · dwarse snede

kat pray. play. stay. brussel
Ideeënoproep van de stad Brussel voor een herbestemming van de Sint-Katelijnekerk.

  • periode : 2014
  • status : wedstrijd, finalist
  • opdrachtgever : stad Brussel
  • ontwerpteam : COLLECTIVEU (= OFFICEU architects + Malou Maes, Sunita Van Heers, Tine Vleugels)



meer info: zie website COLLECTIVEU

De Sint-Katelijnekerk vormt de hernieuwde link tussen de omliggende pleinen. Hiertoe worden de buitenwanden van de kerk vanaf de voorgevel tot aan het koorgedeelte opengemaakt tussen de dragende structuurelementen. De bestaande kerkvloer wordt over een belangrijk deel van de kerk verlaagd tot het niveau van de buitenaanleg. De benedenverdieping van het kerkschip en transept worden zo herleid tot de essentie: kolomstructuren met gewelven en open portalen, wat de ruimtelijkheid en verticaliteit van de kerkarchitectuur versterkt.

Het huidig niveau van de eerste travee en het transept wordt behouden, zodat de trappen aanleiding geven tot een stedelijk podium. De sculpturale voorgevel behoudt zijn architecturale elementen, op die manier worden het zicht en de ruimtelijkheid van het voorplein gevrijwaard.

Deze ingrepen creëren een multifunctionele open stadshal voor buurtbewoners en stadsgebruikers waar tijdelijke markten, evenementen, ontmoetingen, speelruimtes of andere gebeurtenissen kunnen plaatsvinden. Op deze manier krijgt de kerk terug de aandacht die ze verdient, alsook neemt ze opnieuw actief deel aan het stadsleven.

Het huidige beperkte dakvolume maakt plaats voor een vernieuwd transparant dakvolume, dat een stedelijk balkon creëert en ’s nachts een “lichtbaken” voor de stad vormt. Een nieuwe sculpturale draaitrap in het transept vormt de toegang tot het dakvolume. Deze trap creëert een vernieuwde verticale beleving van de ruimte, maar biedt ook unieke blikken doorheen de kerk. De voorgestelde functies in de bovenverdieping ontstaan vanuit de noden van de directe omgeving en zijn bestemd voor zowel stadsbewoners als voor stadsbezoekers: een sociale brasserie, een moduleerbare multifunctionele ruimte voor coworking, vergaderingen en expo’s, een stedelijke serre, een dakterras en een groendak. Het stadsbalkon tracht zich niet te focussen op een bepaalde doelgroep en wil mensen aantrekken om in het stedelijk platform te verblijven dankzij deze unieke ligging. Het prachtige zicht over de stad wordt publiek toegankelijk.