lou bekroonde stapeling schaarbeek (brussel)

Verbouwing met uitbreiding van een herenhuis tot meergezinswoning met drie appartementen. (text + fullscreen)

1/

2/

1/ · grondplannen niv. +0 en +2

2/ · grondplannen niv. +3 en +4

3/ · langse snede

4/ · achtergevel

5/ · voorgevel

lou bekroonde stapeling schaarbeek (brussel)
Verbouwing met uitbreiding van een herenhuis tot meergezinswoning met drie appartementen.

  • periode : 2016 - ....
  • status : aanbesteding
  • opdrachtgever : particulier
  • oppervlakte : 370 m2



Het project voorziet in de verbouwing en opdeling van een herenhuis tot een opbrengsteigendom met drie wooneenheden. Het herenhuis uit 1909 is gelegen langsheen een prestigieuze laan en heeft nood aan een grondige actualisering. Het ontwerp zet in op een maximaal behoud van de bestaande waardevolle interieurelementen, zoals schouwen, moulures, deuren, lambriseringen, enz. en de historische ruimtelijke kwaliteiten. De ruimtes en enfilade worden niet in kleine kamers opgedeeld voor de inrichting van de appartementen, maar zo open mogelijk gehouden, waardoor licht en uitzicht langs beide zijden de leefruimtes versterken. Ook de buitenruimtes worden maximaal benut: de tuin op verdieping -1, een groendak, een dakterras, bestaande en nieuwe balkons voorzien alle appartementen van buitenlucht.

De bestaande ondergedimensioneerde dakstructuur wordt herzien en vervangen door een spantendak. Een nieuw goudkleurig balkvormig volume wordt geïntroduceerd in de dakopbouw. Dit volume creëert een hoogkwalitatieve multifunctionele ruimte met weidse uitzichten en overvloedig invallend licht en kan ingezet worden als bureauruimte, leeshoek, enz. Deze nieuwe dakuitbouw refereert naar de verscheidenheid van de aanwezige historische dakuitbouwen in de laan en vormt hierop een moderne variant. Het wil zich echter niet meten met de bestaande historische architectuur, maar voegt een speels element toe aan de vele neoclassicistische materialen en zal zich zo zowel in de traditie van de historische theatrale gevels inschrijven als er zich van onderscheiden, als een hedendaags element. Het nieuwe dakvolume wordt bekleed met een goudkleurige koper-aluminiumlegering, als verwijzing naar de verschillende aanwezige metalen dakbekledingen (koper, zink, brons, ...) en de verschillende goudkleurige elementen van de gevels in de laan.