nav industriële evolutie schaarbeek (brussel)

Verbouwing van een industrieel achterhuis aan een herenhuis tot meergezinswoning met twee appartementen en inrichting van een binnengebied. (text + fullscreen)

1/

2/

3/

4/

1/ · grondplannen niv. +0, +1 en +2

2/ · voorgevel achterhuis

3/ · voorgevel hoofdgebouw

nav industriële evolutie schaarbeek (brussel)
Verbouwing van een industrieel achterhuis aan een herenhuis tot meergezinswoning met twee appartementen en inrichting van een binnengebied.

  • periode : 2016 - ....
  • status : vergunningsaanvraag
  • opdrachtgever : particulier
  • oppervlakte : 158 m2



Een leegstaand en in slechte staat verkerend achterhuis wordt omgevormd tot twee woningen, waarbij het gestript wordt tot zijn structurele essentie, namelijk de bakstenen buitenwanden (drie gemene muren en één gevel). De vloeren, het dak en het buitenschrijnwerk zijn in zeer slechte staat en worden allen vernieuwd.

Om de nu door zijn ontoereikende vrije hoogte onbruikbare dakverdieping meer bruikbaar en tegelijkertijd ook ruimtelijker te maken, wordt er geopteerd om het dakvolume licht te verhogen. De aanpassing aan het volume wordt leesbaar gemaakt in de gevel door het gebruik van natuurkleurige metalen platen voor het bijkomende gevelvlak, als verwijzing naar het ambachtelijke verleden van het gebouw. De bestaande materialen en kleuren, zoals het roodbruine metselwerk, het groengeschilderd schrijnwerk en stalen profiel in de gevel worden behouden en hersteld om het oorspronkelijke industriële karakter van dit gebouw opnieuw in zijn ere te herstellen. De nieuw toegevoegde delen krijgen een andere materialiteit en kleur, waardoor een boeiende dualiteit ontstaat tussen het oorspronkelijke en het nieuw toegevoegde.

Een patio wordt geïntegreerd langs de achterwand van het achterhuis, zodat het appartement op de verdiepingen +1 en +2 overvloedig van licht voorzien wordt en over een aangename buitenruimte op verdieping +1 kan beschikken. Dit laat ons toe om voldoende daglicht in de woning te krijgen zonder het origineel schrijnwerk in de voorgevel te moeten aanpassen.