pan laken (brussel)

De verbouwing van de voormalige paardenstallen van melkfabriek Hollandia tot een multidisciplinaire medische praktijk. (text + fullscreen)

1/

2/ · © MBHG/MRBC

3/

1/ · grondplan - bestaande toestand

2/ · grondplan - fase 1

3/ · grondplan - fase 2

pan laken (brussel)
De verbouwing van de voormalige paardenstallen van melkfabriek Hollandia tot een multidisciplinaire medische praktijk.

  • periode : 2019 - ....
  • status : uitvoeringsontwerp
  • opdrachtgever : huisartsenpraktijk De Tandem
  • oppervlakte : 718 m2

Het project voorziet in de verbouwing van een depot voor meubels naar een multidisciplinaire eerstelijnszorgpraktijk. Deze zal bestaan uit een huisartsenpraktijk, een paramedische zone voor andere zorgverleners, een polyvalente ruimte en een multifunctionele circulatieruimte (“binnenstraat”).

De verschillende functies krijgen elk hun eigen ‘pocket’ met een schaal op maat van de functie. De pockets hebben elk hun eigen toegang(en) via een gemeenschappelijke multifunctionele circulatieruimte, de binnenstraat, die zich over de volledige lengte van de ruimte uitstrekt en waar de majestueuze dakstructuur en volumetrie van de oude paardenstallen ten volle tot uiting komt. De clusters zijn onderling gelinkt wat ervoor zorgt dat het project als één geheel functioneert en een flexibiliteit in gebruik toelaat.

Drie grote binnentuinen brengen licht en groen in het project: twee patio’s als uitsnijdingen in het bestaande volume, één groene binnenruimte. De centrale patio is het hart van het project en is rechtstreeks gelinkt aan alle omliggende functies. De patio aan het einde van de binnenstraat versterkt de ruimtelijke ervaring van het gebouw en oefent een aantrekkingskracht uit van bij het binnenkomen, en zelfs vanaf de stoep. De wachtruimte, een grote groene binnenruimte, zorgt voor een maximale link tussen het project en de straat.

Elke functie heeft zijn logische plek binnen het project en is toegankelijk vanaf de binnenstraat. De huisartsenpraktijk, het belangrijkste onderdeel van het project, bevindt zich daarbij het dichtst bij de straat. Tussen de medische en paramedische cluster bevindt zich een gemeenschappelijke ontspanningsruimteruimte aan de centrale patio. Achteraan, naast de tweede patio, bevindt zich de grootste ruimte. Deze kan als één polyvalent geheel gebruikt worden of ingedeeld worden in afzonderlijke units. De indeling en grootte van de paramedische en polyvalente cluster laten daarnaast nog een grote flexibiliteit toe in functie van het geplande gebruik.