hdb tastbare historiek elsene (brussel)

Verbouwing van een appartement in een herenwoning. (text + fullscreen)

1/ · © Maxime Delvaux

2/ · © Maxime Delvaux

3/ · © Maxime Delvaux

4/ · © Maxime Delvaux

5/ · © Maxime Delvaux

6/ · © Maxime Delvaux

7/ · © Maxime Delvaux

8/ · © Maxime Delvaux

9/

1/ · grondplan appartement (niv. +1)

2/ · langse snede

3/ · voorgevel

hdb tastbare historiek elsene (brussel)
Verbouwing van een appartement in een herenwoning.

  • periode : 2014 - 2015
  • status : voltooid
  • opdrachtgever : particulierEen statig herenhuis werd ongelukkig verbouwd voor een indeling in studio’s: historische schouwen werden verwijderd, verlaagde plafonds geplaatst, alle ruimtelijkheid werd verborgen. Deze ingrepen richtten een onomkeerbare schade aan het gebouw aan. Het project voor de inrichting van een appartement op de eerste verdieping van het herenhuis zette maximaal in op de hervalorisatie van de bestaande en resterende kwaliteiten.

De vroegere weinig-kwalitatieve toevoegingen werden waar mogelijk verwijderd of geïntegreerd in nieuwe elementen. Een meubel in multiplex structureert het appartement en herbergt de ondersteunende functies (badkamer, toilet, berging). Langs de achterzijde werd het bestaande niveauverschil tussen twee ruimtes verplaatst, waardoor de keuken- en eetzone één verhoogde ruimte werden. De ramen in de achtergevel, die nu tot de vloer reiken, kunnen zo ingezet worden als kleine balkons.

Omdat de vroegere verwijdering van het schouwgeheel aan de voorzijde een grote wonde in het plafond achterliet, werd geopteerd om de bestaande schade slechts licht bij te werken en de resterende moulures als historische relicten te beschouwen. De houten kaders van de bestaande waardevolle ramen in de voorgevel werden behouden en voorzien van hoogrendementsbeglazing.